• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

www.mijnfibromyalgie.be

  • Home
  • Over fibromyalgie
    • Symptomen
    • Diagnose
    • Stress & Fibromyalgie
    • Wat maakt het erger?

Wat maakt Fibromyalgie erger?

september 24, 2012 By admin 10 Comments

Fibromyalgie patiënten weten het al langer: wanneer het weer verandert (van koud naar warm of omgekeerd) dan worden de klachten doorgaans erger. Ook verblijven in een koude of tochtige omgeving kan vaak op bijzonder korte tijd klachten geven.

Hormonen zijn ook een niet onbelangrijke factor bij fibromyalgie. Net voor het menstrueren of tijdens kunnen de klachten of de intensiteit van de klachten met een veelvoud toenemen. Ook tijdens de menopauze is er een toename van klachten.

Chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie gaan hand in hand

Fibromyalgie en slaapproblemen gaan haast hand in hand. Het feit dat patiënten niet kunnen slapen omwille van pijn of spanning zorgt voor slapeloze nachten en vermoeidheid overdag. Hierdoor ontstaat stress, opnieuw een belangrijke factor voor fibromyalgie. De patiënt komt zo terecht in een negatieve spiraal.

Fibromyalgie klachten verergerenBij fibromyalgie valt bijna altijd ook het woord stress. Stress speelt een bijzonder belangrijke factor bij de klachten van fibromyalgie. Twee studies bewezen dat stress haast altijd een factor is bij fibromyalgie klachten.

Een andere belangrijke factor is lichamelijke inspanning. Veel fibromyalgie patiënten kunnen een minimum van inspanning doen in de voormiddag (poetsen, strijken, koken,…) maar al snel worden ze uitgeput of hebben ze te veel pijn. Wanneer er dan nog lichamelijke inspanning gebeurt, dan verergeren de klachten al gauw.

Tenslotte spreken we ook van zintuigelijke uitlokking. Hierbij spelen de zintuigen een belangrijke rol om klachten van fibromyalgie te verergeren. Vallen hier zeker onder: verblijven in een ruimte met weinig verlichting of net veel licht, geurhinder, lawaai, weinig bewegingsruimte.

 

Zodra er een zogenaamde ‘Fibromyalgie aanval’ komt, dan kunnen fibromyalgie patiënten volgende symptomen vertonen:

– hartkloppingen;

– duizeligheid;

– brandende ogen;

– extreem droge mond;

– gevoelloosheid in de vingertoppen;

– extreme en plotselinge vorm van nasaal vocht;

– kortademigheid;

– druk op de borstkas die niet komt van het hart.

 




Filed Under: Fibromyalgie

Reader Interactions

Comments

  1. LINDA NOERENS says

    juni 19, 2018 at 7:37 am

    ik heb 4 jaar REDOMEX genomen , het hielp wel goed tot ik er allerlei neveneffecten van kreeg zoals de geur , alles rook heel slecht, iemand daar nog ervaring mee ; nu ik gestopt ben slaap ik héél slecht iemand die dit herkent

    Beantwoorden
    • Inge says

      juni 25, 2018 at 8:57 am

      Redomex had ik te veel nevenwerkingen van en van duloxetine mylan nog veel erger. Heb sinds kort Wellbutrin gekregen (geeft wel energie!) waardoor ik me beter voel mentaal omdat ik veel meer doe, nadeel is natuurlijk weer meer pijn en minder slaap (maar ik heb sinds december 2013 zelden eens een nacht doorgeslapen dus beter van 00u tot 6u dan in 5 stukken). Misschien eens bespreken met uw arts om eventueel af te bouwen (moest ik ook doen met duloxetine mylan kreeg er echt een zware afkick van: paniekaanvallen/angstaanvallen, slecht slapen, onrustig lopen, hartkloppingen).

      Beantwoorden
    • Yvonne says

      december 9, 2018 at 3:44 pm

      ik gebruik CBD 10 mg met melatonine (luctovitaal) om te slapen. Werkt bij mij goed

      Beantwoorden
  2. Stef says

    november 7, 2018 at 1:11 pm

    Beste ik ook fybro. Ook duloxetine voorgeschreven gekregen durf het niet in te nemem al wat ik lees op bijsluiter klopt dit

    Beantwoorden
    • Naomi says

      april 7, 2019 at 6:55 pm

      Ik gebruik nu sinds sept Duloxitine 60 mg. Duurt 3 maanden voordat het aanslaat. Maar weinig last van bijwerkingen gehad. En werkt best goed. Na alle andere rotzooi zoals tramado, ventonyl pleisters en oxicodon.

      Beantwoorden
  3. Vanessa Fransen says

    december 18, 2018 at 11:38 am

    Weet ef iemand een goeie dokter voor fybromyalgie regio brugge….

    Beantwoorden
    • Jan says

      november 27, 2019 at 2:02 pm

      ja hoor dr. Daan Deconionck.Adres: Damse Vaart-Zuid 4 te Brugge.

      Beantwoorden
  4. Annick says

    februari 11, 2019 at 8:10 pm

    Beste. Na jaren heen en weer geloop tussen specialisten, behandelingen voor reuma wat ik uiteindelijk niet blijk te hebben, vermoedens van CVS omdat een arts op zoek was naar extra cases… kwam ik uiteindelijk (na 18 jaar) bij een arts die het lichaam als geheel bekijkt. Eureka! Diagnose: fibro + spasmo. Hiervoor neem ik o.a. glucosamine en magnesium in sterke dosis. Daarnaast breng ik regelmatig een bezoek aan de osteopaat en 2x week aan de kine. Een zittend beroep is natuurlijk niet bevorderlijk, dus probeer ik met yoga en golf in beweging te blijven. Golf gaat soms gepaard met veel pijn, maar wanneer de pijn de deugd overschaduwt las ik een pauze in. Ik zoek oplossingen. Het hele huis stofzuigen kan ik bv. niet, daarvan loop ik dagenlang met pijn. Dus nu doet een robotstofzuiger het werk voor mij. 2 jaar terug vermeed ik bij wijze van test, gedurende enkele weken gluten, alcohol, teveel suikers en vetten. Zo ook een aantal voedingsstoffen waaraan ik – na bloedonderzoek – een overgevoeligheid aan blijk te hebben (melkwei, rood vlees, zwarte peper en rijst). Met een duidelijke daling van pijnaanvallen. Mijn voedingspatroon is nu minder drastisch, maar ik ben stelselmatig bepaalde zaken minder gaan gebruiken. Ik ben bourgondiër en eet nog steeds heel erg gevarieerd. Momenteel zelfs enkele kilo’s teveel… De ene dag is de andere niet, stress durft ook al eens meespelen, maar het idee dat ik het zelf een beetje kan bijsturen, zonder al te veel op te offeren, maakt fibro voor mij leefbaarder.

    Beantwoorden
  5. Melissa Romano says

    mei 17, 2020 at 2:48 pm

    Beste
    Mijn zusje kampt nu al jaren met Fibromyalgie en ik vind dat ze niet genoeg geholpen wordt. Veel dokters zijn weten te weinig over Fibromyalgie en ze geven haar maar spuitjes.. Kent er iemand een goede dokter (regio Limburg) die wat ervaring heeft in deze aandoening, zodat ze een beetje begeleid kan worden?

    Alvast bedankt

    Beantwoorden
  6. PAULUSSEN says

    januari 10, 2021 at 2:27 pm

    Vier jaar geleden een aanval gehad in een nacht,kon niet opstaan van de pijn
    mijn zus heeft mij naar de spoed in Genk gebracht(het Zol) ben in behandeling
    geweest bij dokter Van Loon,nu neem ik 3maal/dag Dafalgang en na stelselmatige afbouw van Medrol,in begin 32eenheden nu nog 1/8 van 16eenheden,ben feitelijk
    pijnvrij,maar wat stijf in het gaan,

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Populaire artikels

  • Oproep: Deel je fibromyalgie dokter / specialist We kennen allemaal het verhaal van de dokter die niet…
  • Onderzoekers vinden bron van pijn bij fibromyalgie Onderzoekers hebben de bron gevonden van pijn bij Fibromyalgie patiënten.…
  • De juiste fibromyalgie dokter vinden "Dokter, ik ben de hele tijd moe, heb spierpijn en…
  • Wat maakt Fibromyalgie erger? Fibromyalgie patiënten weten het al langer: wanneer het weer verandert…
  • 13 tips om beter om te gaan met werken en huishouden als je… Bijna alle fibromyalgie patiënten zijn vrouwen. En vrouwen staan vaak…

Footer

[footer_backtotop]

Copyright © 2021