Onderzoekers vinden bron van pijn bij fibromyalgie

Oplossing Fibromyalgie

Onderzoekers hebben de bron gevonden van pijn bij Fibromyalgie patiënten. Tot nog toe was fibromyalgie bijzonder moeilijk om vast te stellen. Vele miljoenen mensen kregen van dokters te horen dat de pijn die ze hadden denkbeeldig was.  Maar onderzoekers tonen nu aan dat de pijn komt van een verrassende plaats:  de handen en voeten.

Deze ontdekking kan op termijn zorgen voor nieuwe behandelingen en misschien zelfs een totale genezing.

Hoe gingen de onderzoekers te werk? Ze namen stalen van de hand van een persoon die minder fel reageert op pijn dan normale mensen. Daarna namen ze stalen van de handen van fibromyalgie patiënten. Resultaat? Bij de fibromyalgie patiënten waren er veel meer pijnreceptoren en zenuwuiteinden.

Tot vandaag dachten onderzoekers dat die receptoren en zenuwen niet verantwoordelijk waren voor pijn maar meer voor de bloedsomloop. Nu tonen ze echter aan dat dit een direct link is naar de pijn die fibromyalgie patiënten voelen.

De resultaten kunnen misschien ook antwoorden geven op vragen als waarom fibromyalgie patiënten altijd pijnlijke handen hebben maar ook over de zogenaamde “tender points.” Tender points zijn drukpunten op het lichaam waar fibromyalgie patiënten extra gevoelig zijn.

Onderzoeker Frank L. Rice legt uit: “tot voor kort dachten we dat die zenuwuiteinden enkel  de bloedsomploop beïnvloedden en niets meer. Maar nu hebben we bewijs dat ze ook invloed hebben op onze gevoeligheid en dus ook ons gevoel van pijn” Maar nog veel belangrijk volgens Rice is de link tussen die bloedsomploop en de pijn. “We kunnen dus stellen dat bij fibromyalgie patiënten de bloedsomploop verstoord is, wat pijn over het hele lichaam veroorzaakt. De zo gekende moeheid en loomheid van fibromyalgiepatiënten kan hier ook van komen”.

Veel behandelingen, weinig resultaat

De huidige behandelingen van fibromyalgie brengen weinig resultaat bij de miljoenen mensen die eronder lijden. Het zorgde voor een extreme zoektocht naar dokters die fibromyalgie erkenden tot en met kwakzalvers die dachten snel geld te verdienen. Onderzoeker Rice: “Wat we vandaag zien is dat fibromyalgie patiënten bijzonder veel behandelingen hebben, maar weinig brengt resultaat. Dat kan gaan van rare operaties, antidepressiva tot meer bewegen en meer slapen”.

Maar met de resultaten van de onderzoekers kan een behandeling en een eventuele genezing wel eens snel komen.

Share this article

Comments

  1. van den berg says:

    wanneer verwachten jullie dat het definitieve genezing komt a.u.b.

  2. iemand een idee wat de juiste studie is ? referentie voor deze uitspraken zou graag het wetenschappelijk artikel eens lezen

Geef je mening!

*


− 2 = drie

Email
Print