Onderzoekers vinden bron van pijn bij fibromyalgie

Oplossing Fibromyalgie

Onderzoekers hebben de bron gevonden van pijn bij Fibromyalgie patiënten. Tot nog toe was fibromyalgie bijzonder moeilijk om vast te stellen. Vele miljoenen mensen kregen van dokters te horen dat de pijn die ze hadden denkbeeldig was.  Maar onderzoekers tonen nu aan dat de pijn komt van een verrassende plaats:  de handen en voeten.

Deze ontdekking kan op termijn zorgen voor nieuwe behandelingen en misschien zelfs een totale genezing.

Hoe gingen de onderzoekers te werk? Ze namen stalen van de hand van een persoon die minder fel reageert op pijn dan normale mensen. Daarna namen ze stalen van de handen van fibromyalgie patiënten. Resultaat? Bij de fibromyalgie patiënten waren er veel meer pijnreceptoren en zenuwuiteinden.
Tot vandaag dachten onderzoekers dat die receptoren en zenuwen niet verantwoordelijk waren voor pijn maar meer voor de bloedsomloop. Nu tonen ze echter aan dat dit een direct link is naar de pijn die fibromyalgie patiënten voelen.

De resultaten kunnen misschien ook antwoorden geven op vragen als waarom fibromyalgie patiënten altijd pijnlijke handen hebben maar ook over de zogenaamde “tender points.” Tender points zijn drukpunten op het lichaam waar fibromyalgie patiënten extra gevoelig zijn.

Onderzoeker Frank L. Rice legt uit: “tot voor kort dachten we dat die zenuwuiteinden enkel  de bloedsomploop beïnvloedden en niets meer. Maar nu hebben we bewijs dat ze ook invloed hebben op onze gevoeligheid en dus ook ons gevoel van pijn” Maar nog veel belangrijk volgens Rice is de link tussen die bloedsomploop en de pijn. “We kunnen dus stellen dat bij fibromyalgie patiënten de bloedsomploop verstoord is, wat pijn over het hele lichaam veroorzaakt. De zo gekende moeheid en loomheid van fibromyalgiepatiënten kan hier ook van komen”.

Veel behandelingen, weinig resultaat

De huidige behandelingen van fibromyalgie brengen weinig resultaat bij de miljoenen mensen die eronder lijden. Het zorgde voor een extreme zoektocht naar dokters die fibromyalgie erkenden tot en met kwakzalvers die dachten snel geld te verdienen. Onderzoeker Rice: “Wat we vandaag zien is dat fibromyalgie patiënten bijzonder veel behandelingen hebben, maar weinig brengt resultaat. Dat kan gaan van rare operaties, antidepressiva tot meer bewegen en meer slapen”.

Maar met de resultaten van de onderzoekers kan een behandeling en een eventuele genezing wel eens snel komen.

Share this article

Comments

 1. van den berg says:

  wanneer verwachten jullie dat het definitieve genezing komt a.u.b.

 2. iemand een idee wat de juiste studie is ? referentie voor deze uitspraken zou graag het wetenschappelijk artikel eens lezen

 3. Martine Toussein says:

  Waar is deze studie gedaan. En is er behandeling hier al mogelijk?

 4. Geen idee of het waarheid is. Ik heb mee gedaan met een wetenschappelijk onderzoek naar fibromyalgie in het Leiden UMC ziekenhuis daaruit kwam wel dat het met de zenuwvezels in de bloedvaten te maken heeft.

 5. Wat bij mij super goed helpt: Aloë Vera drinken! Eindelijk iets die pijn verhelpt, zonder bijwerkingen! Want een oplossing om ons te genezen is nog ver weg! 🙁

 6. Wat is het nu? Want de 1 zegt wat hierboven staat, de ander dat de communicatie tussen de pijn receptoren en de hersenen verstoord is, weer een ander beweert dat er een chemische disbalans is in de hersenen, weer een ander beweert dat het psychologisch is. Om gek van te worden.

 7. Wat denk je van cbd olie. Werkt bij mij

 8. Soms vond ik de vermoeidheid nog erger dan de pijn….gelukkig heb ik veel baat bij producten van Organo Gold….een voedingssupplement verwerkt in thee, koffie etc.
  Ik ben niet 100% klachtenvrij….hou mijn grenzen….maar voel me een heel stuk beter, minder pijn, minder moe…en helemaal natuurlijk!!

 9. Het zou mooi zijn als het onderzoek klopt, maar welke instelling heeft het gedaan en met hoeveel proefpersonen? Dat fibromyalgie patiënten meer last van handen en voeten hebben is algemeen bekend goed.
  En dat de bloedsomloop gestoord is, kan een leek bedenken. Maar ik wil positief denken, en misschien is er een oplossing binnen afzienbare tijd. En dan bedoel ik een jaar of 10 tot 15.

 10. Annastacia says:

  Ik gebruik iedere dag 2 druppels cannabis olie, sindsdien bijna van alle klachten af.
  Als ik alsnog een beetje pijn heb, gebruik ik een apparaat die stroom impulsen geeft.
  De cannabis olie kun je via internet bestellen, maar ook voorgeschreven krijgen.
  Helpt tegen een hoop klachten :).

 11. Van Sebroeck says:

  7 jaar geleden kreeg ik de diagnose fibro. Vandaag ben ik dankzij een training in Holland volledig genezen. Gedaan met pijnmedicatie en andere behandelingen. Weg met de pijn en de vermoeidheid. Ook mijn huisarts vindt het geweldig. Het kan dus duidelijk met een andere aanpak. Ik ben hier het levende bewijs van.

 12. Kijk hè, ik ben helemaal niet iemand dat zaagt en klaagt over pijn of vermoeidheid zelf al heb ik vaak een moeilijke dag maar er is wel één ding dat ik toch wil zeggen en dat is als er echt zo’n arts zou bestaan dat fybromialgie volledig kan genezen dan zou die schatrijk zijn . Dat er dingen zijn die de pijn kan verminderen daar ben ik volledig mee akkoord , ik heb 20 jaar in de horeca gewerkt met pijn en vermoeidheid erbij en voordien en nu nog werk ik , niet full time want dat kan ik niet maar ik doe het tenminste nog en ik zou eens willen zien welke dokter mij volledig kan genezen van men “echte” fibromialgie, als dat zo is dan span ik een een spandoek aan een vliegtuig met zijn naam en adres dat iedereen weet waar ze moeten zijn want ik geloof daar dus niks van . Sorry maar dat is mijn gedacht over dat volledig genezen zijn .

  • vind ik ook ….

   • De oplossing is spijtig genoeg niet in pilletjes vervat maar je moet zelf aan de slag met je levensstijl. Dat is iets wat velen onder jullie niet willen horen als oplossing, dat je zélf je pijnklachten in de hand hebt en er zélf iets aan kan doen. Dat vraagt discipline om je hormoonhuishouding in evenwicht te brengen: ervoor zorgen dat die suikerspiegel niet omhoog gaat, de stresspunten wegwerken, mindfull leven, een goed slaaprythme en nog wat bewegen ook (yoga, lichte krachttraining). Je krijgt er echter zoveel voor terug, pak die gezondheid in eigen handen en wacht aub niet op één of ander bewezen onderzoek voor je er zelf aan begint! Voel wat je lichaam goed doet.
    Omdat ik zelf problemen had met te voelen wat goed voor me was het ik een EAV test laten doen bij Stef Mintiens in Gent (100Eur eerste maal). Na 3 maanden detox + 5 voedingselementen die ik niet meer mocht eten was ik 70% klachtenvrij. Ik raad het iedereen aan! Veel success ermee, you can do it!
    Mvg,
    Leen

 13. Van Sebroeck says:

  Ik begrijp mensen die niet geloven dat fibro te genezen is. Toch ben ik sinds maanden pijnvrij en bouw ik stilaan mijn leven weer op. Ik heb 7 jaar dagelijks helse pijnen gehad. Daarbovenop was er nog de vermoeidheid. Ik ben 43 jaar en sinds 4 jaar verplicht op pensioen gezet. Verschrikkelijk. Maar ik voelde me dan ook leeg, op, verschrikkelijk! Dankzij de ongelooflijke sterke therapie van Ander Leven behoren pijn en vermoeidheid nu tot het verleden. En ik heb mijn leven weer zelf in de hand! Ik ben vrij… . Hoe zalig is dat. Ander Leven: een aanrader!!!

 14. Weet er iemand wat het verschil is tussen spasmofilie en Fybromyalgie. Spasmofilie werdt vastgesteld 2 j geleden, na de test welke ik de naam ff kwijt ben, en wil zeggen dat je flink tekort aan magnesium hebt, waar ik ook supplement voor inneem. Doch de magnesium wordt niet genoeg opgenomen door de cellen, probleem blijft. Maar nu heb ik echt alle symptomen van Fybroyalgie, ben zo moe , een kop koffie oppakken doet zeer aan hand en voorarm, pijn nek schouder(s) onderrug heupen , knieën scheenbeen voet, niet kunnen slapen soms dagen en nachten achter elkaar . Daarbij ben ik al 18 j chronisch Clusterpatiente EN DAT IS DE HEL , en heb copd , Of is mijn lichaam gewoon opgeleefd ? Help zo is het de moeite niet meer !
  Groetjes Sandra,

 15. Jacqueline Edelman says:

  Ik ben vandaag weer eens even met mijn neus op de feiten gedrukt door de fysiotherapeut.
  Maggie de Block wil onze fysio weghalen en door meer bewegen en gedragstherapie zal ik volledig genezen.
  Sorry mensen.Ik loop met griep gewoon te werken want dat voelt als niks bij wat hier buiten staat aan pijn.
  Als mijn griep gewoon voelt als toen ik kind was wanneer heb ik de pijn in armen,benen buik en de rest van mijn lichaam dan verzonnen???
  Ben ik nu ineens een zot die aandacht wil?
  Neeeeeee,ik ben boos dat ik weer eens boven mijn kracgten voor andere mensen moet zorgen en dan net moet doen of ik mij héél goed voel en ik geef ze die zorg graag.
  Maarrrrr nu ben ik het zat.Stomme doktoren doe hier iets aan.Hier worden we depressief van en we willen geen pil, maar geholpen worden.
  Ben het zZoek eens in het weefsel wat daar huist.Kijk eens verder als julliz nzus lang is.
  Ik kan niets bewijzen maar weet dat als dit te bewijzen is de wereld geschokt zal zijn.
  Had ik maae kanker,dat erkennen ze wel
  .

  • Ann Coppieters says:

   Ik begrijp de frustratie van o.a. Jacqueline zo goed.
   Heb al vaak net hetzelfde gedacht (durf het nauwelijks luidop te zeggen); ik zou nog beter kanker hebben, dan tel je wél mee, dan leeft men met je mee, dan word je au sérieux genomen, dan kan je zelfs genezen. Of dood gaan…iets wat ik, op heel slechte dagen, precies niet erg zou vinden. (Zeg ik nú hé.)
   Natuurlijk besef ik dat heel veel mensen er veel erger aan toe zijn. Het is het onbegrip dat me zo’n verschrikkelijke dingen laat denken/zeggen…
   Het zijn niet alleen dokters met weinig begrip, ook sommige mensen die dichtbij je staan vergeten op den duur dat er wel iets serieus aan de hand is. Neen, medelijden moet ik absoluut niet hebben maar medeleven zou wel eens deugd kunnen doen.
   Ik las vandaag weer op één of andere blog dat onderzoekers hebben gezien dat in de hersenen van fibro-patiënten ‘een handtekening’ te zien is.
   Geachte dokters, kunnen jullie aub mijn hersenen (nog eens) na kijken? Nu? En plak een foto van die binnenkant met handtekening, aan de buitenkant. Zodat iedereen het kan zien! Hét bewijs dat ik geen zotte met ingebeelde ziektes ben, geen leugenaar, gene profiteur!!!

 16. Jacqueline Edelman says:

  Hokters,zoek aub een oplossing!!!!!!!

Geef je mening!

*

Email
Print