Onderzoekers vinden bron van pijn bij fibromyalgie

Oplossing Fibromyalgie

Onderzoekers hebben de bron gevonden van pijn bij Fibromyalgie patiënten. Tot nog toe was fibromyalgie bijzonder moeilijk om vast te stellen. Vele miljoenen mensen kregen van dokters te horen dat de pijn die ze hadden denkbeeldig was.  Maar onderzoekers tonen nu aan dat de pijn komt van een verrassende plaats:  de handen en voeten.

Deze ontdekking kan op termijn zorgen voor nieuwe behandelingen en misschien zelfs een totale genezing.

Hoe gingen de onderzoekers te werk? Ze namen stalen van de hand van een persoon die minder fel reageert op pijn dan normale mensen. Daarna namen ze stalen van de handen van fibromyalgie patiënten. Resultaat? Bij de fibromyalgie patiënten waren er veel meer pijnreceptoren en zenuwuiteinden.
Tot vandaag dachten onderzoekers dat die receptoren en zenuwen niet verantwoordelijk waren voor pijn maar meer voor de bloedsomloop. Nu tonen ze echter aan dat dit een direct link is naar de pijn die fibromyalgie patiënten voelen.

De resultaten kunnen misschien ook antwoorden geven op vragen als waarom fibromyalgie patiënten altijd pijnlijke handen hebben maar ook over de zogenaamde “tender points.” Tender points zijn drukpunten op het lichaam waar fibromyalgie patiënten extra gevoelig zijn.

Onderzoeker Frank L. Rice legt uit: “tot voor kort dachten we dat die zenuwuiteinden enkel  de bloedsomploop beïnvloedden en niets meer. Maar nu hebben we bewijs dat ze ook invloed hebben op onze gevoeligheid en dus ook ons gevoel van pijn” Maar nog veel belangrijk volgens Rice is de link tussen die bloedsomploop en de pijn. “We kunnen dus stellen dat bij fibromyalgie patiënten de bloedsomploop verstoord is, wat pijn over het hele lichaam veroorzaakt. De zo gekende moeheid en loomheid van fibromyalgiepatiënten kan hier ook van komen”.

Veel behandelingen, weinig resultaat

De huidige behandelingen van fibromyalgie brengen weinig resultaat bij de miljoenen mensen die eronder lijden. Het zorgde voor een extreme zoektocht naar dokters die fibromyalgie erkenden tot en met kwakzalvers die dachten snel geld te verdienen. Onderzoeker Rice: “Wat we vandaag zien is dat fibromyalgie patiënten bijzonder veel behandelingen hebben, maar weinig brengt resultaat. Dat kan gaan van rare operaties, antidepressiva tot meer bewegen en meer slapen”.

Maar met de resultaten van de onderzoekers kan een behandeling en een eventuele genezing wel eens snel komen.

Share this article

Comments

 1. van den berg says:

  wanneer verwachten jullie dat het definitieve genezing komt a.u.b.

 2. iemand een idee wat de juiste studie is ? referentie voor deze uitspraken zou graag het wetenschappelijk artikel eens lezen

 3. Martine Toussein says:

  Waar is deze studie gedaan. En is er behandeling hier al mogelijk?

 4. Geen idee of het waarheid is. Ik heb mee gedaan met een wetenschappelijk onderzoek naar fibromyalgie in het Leiden UMC ziekenhuis daaruit kwam wel dat het met de zenuwvezels in de bloedvaten te maken heeft.

 5. Wat bij mij super goed helpt: Aloë Vera drinken! Eindelijk iets die pijn verhelpt, zonder bijwerkingen! Want een oplossing om ons te genezen is nog ver weg! :(

 6. Wat is het nu? Want de 1 zegt wat hierboven staat, de ander dat de communicatie tussen de pijn receptoren en de hersenen verstoord is, weer een ander beweert dat er een chemische disbalans is in de hersenen, weer een ander beweert dat het psychologisch is. Om gek van te worden.

 7. Wat denk je van cbd olie. Werkt bij mij

 8. Soms vond ik de vermoeidheid nog erger dan de pijn….gelukkig heb ik veel baat bij producten van Organo Gold….een voedingssupplement verwerkt in thee, koffie etc.
  Ik ben niet 100% klachtenvrij….hou mijn grenzen….maar voel me een heel stuk beter, minder pijn, minder moe…en helemaal natuurlijk!!

 9. Het zou mooi zijn als het onderzoek klopt, maar welke instelling heeft het gedaan en met hoeveel proefpersonen? Dat fibromyalgie patiënten meer last van handen en voeten hebben is algemeen bekend goed.
  En dat de bloedsomloop gestoord is, kan een leek bedenken. Maar ik wil positief denken, en misschien is er een oplossing binnen afzienbare tijd. En dan bedoel ik een jaar of 10 tot 15.

 10. Annastacia says:

  Ik gebruik iedere dag 2 druppels cannabis olie, sindsdien bijna van alle klachten af.
  Als ik alsnog een beetje pijn heb, gebruik ik een apparaat die stroom impulsen geeft.
  De cannabis olie kun je via internet bestellen, maar ook voorgeschreven krijgen.
  Helpt tegen een hoop klachten :).

 11. Van Sebroeck says:

  7 jaar geleden kreeg ik de diagnose fibro. Vandaag ben ik dankzij een training in Holland volledig genezen. Gedaan met pijnmedicatie en andere behandelingen. Weg met de pijn en de vermoeidheid. Ook mijn huisarts vindt het geweldig. Het kan dus duidelijk met een andere aanpak. Ik ben hier het levende bewijs van.

  • Ik vind het zo leuk om te lezen dat mensen GENEZEN zijn verklaard. Hierbij denk ik dan namelijk dat er een behandeling is waarmee je geen pijnstilling meer nodig hebt om nooit meer deze pijnen te hebben en nooit meer dagelijks vermoeid door fm. Hoe heet de behandeling en wie geven deze behandelingen (artsen en klinieken) die zou ik graag horen/lezen zodat ze benaderd kunnen worden.
   Naar mijn weten zijn er namelijk alleen ‘leren leven met fm behandelingen’ en dus geen enkele behandeling die dit GENEEST…

  • blij mijn beste vriendin is het ook geconstateerd. ook een aantal jaar geleden
   mag ik vragen wat voor behandeling je naast pijn medicatie hebt gehad ?

 12. Herremans Wendy says:

  Ook ik ben genezen door het Alexander concept van Ander leven in Nederland. Ondanks dat mijn specialist me vertelde dat ik nooit meer zou genezen en nooit meer zou kunnen gaan werken. Ik kan ongelooflijk veel aan en voel me super goed.

 13. Kijk hè, ik ben helemaal niet iemand dat zaagt en klaagt over pijn of vermoeidheid zelf al heb ik vaak een moeilijke dag maar er is wel één ding dat ik toch wil zeggen en dat is als er echt zo’n arts zou bestaan dat fybromialgie volledig kan genezen dan zou die schatrijk zijn . Dat er dingen zijn die de pijn kan verminderen daar ben ik volledig mee akkoord , ik heb 20 jaar in de horeca gewerkt met pijn en vermoeidheid erbij en voordien en nu nog werk ik , niet full time want dat kan ik niet maar ik doe het tenminste nog en ik zou eens willen zien welke dokter mij volledig kan genezen van men “echte” fibromialgie, als dat zo is dan span ik een een spandoek aan een vliegtuig met zijn naam en adres dat iedereen weet waar ze moeten zijn want ik geloof daar dus niks van . Sorry maar dat is mijn gedacht over dat volledig genezen zijn .

Geef je mening!

*


× 8 = tweeendertig

Email
Print