“Dokter, ik ben de hele tijd moe, heb spierpijn en kan niet goed slapen”. Toegegeven, het zijn symptomen die bijzonder veel oorzaken hebben. Maar wanneer een arts deze drie symptomen hoort, dan moet fibromyalgie in zijn hoofd opduiken. Spijtig genoeg is dat niet altijd zo. Veel fibormyalgie patiënten krijgen nog steeds te maken met onbegrip, foute diagnoses, ronduit ruwe en onbeleefde dokters en niet doeltreffende behandelingen. Maar er is hoop!
Blijf vooral niet wachten
Zodra je de symptomen voelt en ze goed kan omschrijven, dan is het tijd voor actie. Hoe lang heb je al pijn en ben je al vermoeid? Meer dan 2-3 maanden? En hoe lang kan je al niet goed slapen? Zodra dit langer dan een tweetal maanden duurt moet je zeker naar een arts. Bereid jezelf goed voor. Misschien klinkt het belachelijk, maar oefen je verhaal al eens een keertje voor je op consultatie gaat.
De eerste stap, de huisarts
Huisartsen zijn vaak het eerste aanspreekpunt wanneer er iets mis is met de gezondheid. Maar de relatie patiënt-arts is ook gebaseerd op vertrouwen. Veel vrouwen zoeken een huisarts waarmee het klikt en die hun begrijpt. Dat hoeft daarom niet persé de meest kwalitatieve huisarts te zijn. Hoe dan ook, enorm essentieel is dat je huisarts naar je klachten luistert en je iets geeft tegen de pijn. Daarom moet hij nog niet tot fibromyalgie komen. Als hij je al een pijnstiller voorschrijft of aanraadt, dan ben je al een hele stap voorwaarts.
Daarna moet je goed gaan opletten. Een goede huisarts zal proberen om je klachten een voor een te tackelen. Dit gebeurt vaak op een wijze van eliminatie. Hij gaat zoeken wat werkt en wat niet. Hij kan je na verloop van tijd doorverwijzen naar een specialist of de medicatie verhogen. Let op: zodra je voelt dat je huisarts je niet meer ernstig neemt of de woorden “het zit tussen je hoofd” uitspreekt, dan is het tijd om verder te gaan met een andere arts.
Specialisten zijn er van in het begin
Wanneer je wat mensen kent in het medische wereldje dan hoor je die mensen vaak zeggen: “als er iets mis is na langer dan 2 weken, dan zoek ik een specialist”. Dat is gedeeltelijk juist. Een huisarts is een algemene arts, iemand die zeer goed geschoold is maar van alles een beetje kent. Het merendeel van wat de huisarts over de vloer krijgt zijn verkoudheden, keelontstekingen en griep. Daarom is het heel belangrijk dat je goed weet wanneer je klachten begonnen. Duren deze langer dan 2 weken, zoek dan een specialist.
Hoe een fibromyalgie dokter zoeken
Meteen een specialist in fibromyalgie zoeken lijkt misschien vergezocht, maar het kan meteen een wereld van verschil maken. Hoe doe je dit het beste? Via bv. een google zoekopdracht. Klik hier om fibromyalgie specialisten in België te zoeken. Daarnaast kan je ook je lokale ziekenhuis contacteren. Zoek hierbij naar Rheumatologen, Neurologen en Fysische geneeskundigen.
Belangrijk is ook bij een fibromyalgie dokter dat jij vertrouwen krijgt. Zoek daarom een specialist bij wie je je op je gemak voelt. Je gaat immers heel wat aspecten van je leven met de specialist gaan delen. Wees ook vanaf het begin duidelijk: zeg vrijuit dat je denkt aan fibromyalgie. Dat is meteen een goede test. Krijg je daarna een antwoord als: “fibromyalgie is denkbeeldig”, dan kan je al vrij snel je conclusies trekken. Maar wacht natuurlijk op de diagnose en de behandeling.
Een foute diagnose is niet noodzakelijk verkeerd
Je komt met klachten zoals: overal pijn, vermoeidheid, slaapproblemen, maag- en darmklachten,… Voor veel van die klachten zijn er doeltreffende behandelingen. Daarom moet de arts of specialist nog niet aan fibromyalgie denken. Denken we maar aan een doeltreffende pijnstiller of een medicijn wat je darmkrampen verhelpt. Let wel op wanneer de huisarts het heeft over rheuma. Rheuma heeft een andere behandeling nodig dan fibromyalgie. Dat kan vaak bijzonder ver gaan. Wanneer een huisarts je iets voorschrijft tegen rheuma, probeer dan eerst een Rheumatoloog te zien.
Blijf zoeken naar de juiste fibromyalgie dokter
Probeer zeker niet de hoop te verliezen. Er zijn wel degelijk veel artsen die fibromyalgie herkennen en een doeltreffende behandeling starten. Wanneer je voelt dat dit niet het geval is, dan is het tijd om een andere arts te zoeken.
http://fms-bauer.com/nl/
Wat vonden jullie hiervan?
Groeten,
Chantal … “een zoekende firbromyalgie patiënte”
“vinden” boedoelde ik …
Hallo iedereen,
ikzelf zat in het verleden met momenten in de rolstoel en ik heb mijn weg hieruit kunnen vinden. Intussen begeleid ik anderen met fibromyalgie, HSP, spasmofilie in Antwerpen.
Check even mijn website http://www.ellenvangorp.be. Ik werk vooral met tips om hiermee om te gaan, maar ook via shiatsu behandelingen om de balans in het lichaam te herstellen zodat de klachten die bij fibromyalgie horen verminderen (of zelfs op termijn verdwijnen).
Ik hoop anderen te mogen inspireren dat chronisch ziek zijn “langdurig” betekent en niet altijd hoeft te zijn! Ik neem nu geen medicijnen meer en kan pijnvrij leven met fibromyalgie.
Groetjes,
Ellen
Beste vandaag bij de zoveelste pijn dokter geweest in Jette ziekenhuis…van 2003 fibromyalgie in Leuven vastgesteld.Maar nog nooit zo erge PIJN gehad als het afgelopen jaar.En Max 4 a 6 uur slaap verdeeld over 24 uur de wijzer rond..tot overgeven van de pijn .En vooral koud uit trekken van de pijn bloeddruk rond de 10.04 .daarnaast dubbele nek en rugopratie .En nu laatste keer dat ik bij een huisarts ging die ik een jaar ken.kreeg ik een brief mee. Met de woorden patiënt kan moeilijk aanvaarden dat ze fysiek niets heeft en daar moest ik dan maar mee naar de spoedafdeling gaan de volgende pijnopstoot om me op de paaz afdeling laten op te nemen….enz bedankt voor u hulp groetjes Arlette 56 jaar
Na 20 jaar onderzoeken en veel verschillende klachten, ben ik eindelijk doorgestuurd naar een reumatoloog Dr. Janssen VieCurie ziekenhuis Venlo/venray. Deze wist na 5 minuten te vertellen (tender points) dat ik fibromyalgie heb. Hoera…… ja…hoera, eindelijk ben ik geen zeur meer, en af en toe klagen mag nu….en ik mag gaan liggen als ik moe ben…. dus weg alle schuldgevoelens hierover. Ik krijg nu begrip, en iedereen wil me helpen als het nodig is… Ik heb een heel ander leven gekregen!!! Ik heb dit verhaal ook aan mijn huisarts verteld met de vraag waarom een huisarts niet eerder de tenderpoints test doet, dan zou er veel leed bespaart blijven voor heel veel mensen, natuurlijk gaan de klachten niet weg…maar het leven ziet er wel heel anders uit !!!
Eigenlijk zouden alle huisartsen deze test moeten doen zodat zij de patient direct kunnen doorverwijzen naar een reumatoloog,want deze moet de diagnose bepalen omdat een huisarts dit niet
mag.
Heb jij ook fybromyalgie achtige klachten vraag dan naar deze test…..het veranderd je hele leven!!!